Menü Bezárás

Válság

A VÁLSÁG HATÁSAI

A koronavírus-járvánnyal járó félelmek és aggodalmak önmagukban hatalmas megpróbáltatást jelentenek az embereknek. A nyomában kibontakozó gazdasági válság a budapesti vállalkozásokat, a családokat és a Fővárosi Önkormányzatot is komoly kihívás elé állította.

A budapestiek közül sokan dolgoznak a válság által leginkább sújtott ágazatokban. Tavasszal egyik napról a másikra leállt a turizmus, be kellett zárni vendéglátóhelyeket, mozikat, színházakat, éttermeket, sportpályákat és fitnesztermeket. Zárva maradtak Budapest fürdői, az állatkert, a könyvtárak. Az élelmiszerboltokon, gyógyszertárakon, futárcégeken és a távmunkát kiszolgáló informatikai vállalkozásokon kívül szinte minden üzleti vállalkozás megbicsaklott. 

A gazdasági válság a főváros bevételeit is súlyosan érintette.

A Budapestre érkező turisták 85-90%-a nem magyarországi lakos. Az elmaradó külföldieket a nyári enyhítés idején sem lehetett pótolni, hiszen a magyarok, ha tehették, a város helyett inkább a vízparti helyeket választották. A fővárosi tulajdonú gazdasági társaságok közül a legnagyobb veszteséget a Budapesti Közlekedési Központ szenvedte el. A drasztikusan visszaesett utasforgalom miatt több mint 25 milliárd forint bevételtől esett el. A tavaszi korlátozások idején hetente 1 milliárd forint fölött volt a budapesti közösségi közlekedés vesztesége.

Közösségi közlekedés Budapesten

 

Fotó: BKK

A főváros cégei más években rendre hozzájárulnak Budapest költségvetéséhez, amely most hozzávetőlegesen 5 milliárd forintot bukott az osztalékfizetés elmaradása miatt. A járványhelyzetet különösen a Fővárosi Állat-és Növénykert, valamint a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. bevételei sínylették meg. 

A főváros önálló bevételei közül a fővárosi vállalkozások által fizetett helyi iparűzési adó (hipa) a legfontosabb, amelyet az önkormányzatok saját döntésüknek megfelelően használhatnak fel: az iparűzési adó teszi ki az önkormányzatok önálló bevételeinek a kétharmadát. Ebből fejlesztenek, fizetik a közvilágítást, a közösségi közlekedés önkormányzatokra eső részét. Ebből látják el a helyi közösségek számára létszükségletű feladatokat. A válság miatt azzal lehetett számolni, hogy mind az adózók száma, mind az általuk befizetett adó jelentősen visszaesik. Arra a főváros nem is gondolt, hogy még ebből is elvesz majd a kormány, de az önkormányzatokat érintő kormányzati megszorítások az iparűzési adót sem kímélték. (A kormányzati megszorítások részleteiről itt olvashatsz.)

A válságot tetézte, hogy a kormány által beharangozott „gazdasági mentőcsomag” a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő társas és egyéni vállalkozásokat nem tartja a víz fölött.

A kormány az egyébként helyesen alkalmazott hitelmoratórium mellett elsősorban az adókönnyítésekre koncentrált. Közben a legkiszolgáltatottabb vállalkozásoknak a fő problémája, hogy teljesen eltűnt a bevételük, és nem tudják, hogyan éljenek túl. A legtöbb vállalkozás nem tudott kormányzati bértámogatást igénybe venni, amelynek se a mértéke, se a feltételrendszere nem volt megfelelő. A vállalkozások nagy része – különösen a második hullám idején –  már nem volt anyagilag olyan helyzetben, hogy vállalni tudja a foglalkoztatási kötelezettséget. A kormány válasza a legsúlyosabb helyzetben lévő budapesti turisztikai vállalkozásoknak és vállalkozóknak (például az idegenvezetőknek) az volt, hogy kizárta őket a szektor megsegítését célzó Kisfaludy-Programból. Így mindenhova jutott pénz, de egy fillér sem maradt az ágazat válságától leginkább sújtott Budapestre.

MIT TETT BUDAPEST? 

Miután a kormány lemondott a legsúlyosabb helyzetbe került budapesti vállalkozások megsegítéséről, a városvezetés a saját erejéhez mérten mindent megtett a fővárosi munkahelyek és a budapesti családok védelmében. 

A legnehezebb helyzetbe került mikro-, kis- és  közepes vállalkozások jelentős – akár 90 százalékos – engedményeket kaptak a helyi bérleti díjakból és közterület-használati díjakból. A főváros emellett 25 százalékkal csökkentette a bérleti díjakat március 1. és június 30. között. A második hullám idején ismételten jelentős bérleti díj-kedvezményeket biztosított, továbbá csökkentette – a biztonságosabb szabadtéri vendéglátás ösztönzésére is – a vendéglátó teraszok közterület-használati díját. Ezen kívül a helyi taxisok is 13 hónapon át 70 százalékos engedményt kaptak a drosztdíjból. 

Budapest életképek

 

Fotó: Soós Bertalan

Az önkormányzat segítette a munkakeresést: azoknak, akik elvesztették állásukat létrehozta a Fővárosi Álláskeresési Irodát. Csaknem 70 ezer budapesti álláskereső vette már igénybe az ingyenes utazás lehetőségét a BKK járatain. 10 ezer forinttal támogatta fővárosi gyerekek nappali táborozását: részben, hogy a családok anyagi nehézségeit csökkentse, részben, hogy kiszakítsa a gyerekeket a vírushelyzet okozta fásultságból. A járványügyi védekezésben dolgozóknak nem kell fizetniük a közösségi közlekedés járatain, a gyerekeik pedig ingyenes nyári táborozási lehetőséget kaptak az önkormányzattól. 

A városvezetés a kormánnyal ellentétben úgy döntött, hogy megszorítások helyett saját magán kezd el spórolni. A budapesti közszolgáltató cégeket, a Budapesti Városüzemeltetési Holdingot, a FŐKERT-et, az FKF-et, a FŐTÁV-ot, a Temetkezési Intézetet és a FŐKÉTÜSZ-t a főváros egy cégbe vonja össze. A cél, hogy megszűnjenek a párhuzamosságok, a felesleges vezetői pozíciók és racionálisabb, átláthatóbb legyen a gazdálkodás. A főváros cégeiben 21 felügyelői bizottsági hely szűnt meg. 

A városvezetés megszűntette a főpolgármesteri keretet, amely eddig 200 millió forintot biztosított a mindenkori városvezetés számára különböző támogatásokra. Nyolcról ötre csökkent a fővárosi bizottságok száma, valamint visszavettek a fővárosi frakciók költségeiből is. Két fővárosi intézmény is megszűnik 2021-ben; a Mozaik és a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága, feladataikat más intézmények veszik át.

MIT TEHETSZ TE?

  • Vásárolj helyi vállalkozásoktól!
  • Vásárolj kuponokat fővárosi fenntartású intézményekbe, színházba, állatkertbe vagy gyógyfürdőbe, hogy felhasználhasd őket, amint újra kinyitnak!
  • Vegyél BKV-bérletet, még akkor is, hogy ha nem feltétlenül utazol rendszeresen a közösségi közlekedés járatain!
  • Ha kis- és középvállalkozásod van, és megteheted, fizesd be az iparűzési adód, ezzel is segítve az önkormányzatot!
  • Budapesten is nyaralhatsz! Ha véget érnek a korlátozások, keresd fel azokat a helyeket, amelyek kikapcsolódásra szolgálnak!
  • Támogass civil szervezeteket, hogy segítséget nyújthassanak!
  • Légy szolidáris! Ha kiadó lakásod van, engedj az albérlet árából, ahogyan a főváros is engedett a bérleti díjakból!
  • Segítsd a rászorulókat adományokkal!