Menü Bezárás

Járvány

Járvány

A JÁRVÁNY HATÁSAI

A járvány tavaly márciustól kezdve mindannyiunk életét felforgatta. Bizonytalanság és kilátástalanság vette át megszokott mindennapjaink helyét. Kora tavasszal még nagyon keveset lehetett tudni a vírusról. A fő cél az volt, hogy az érintkezések csökkentésével elejét vegyük a tömeges terjedésnek, és ezzel megkíméljük az egészségügyi rendszert a túlterheléstől. 

A budapestiek joggal várták el, hogy a főváros vezetése a kormánnyal együttműködve megvédi a lakosságot. Az is nagyon fontos volt, hogy a fővárosi intézmények munkatársai biztonságban legyenek, hiszen ők biztosítják azokat az alapvető közszolgáltatásokat, amelyek működtetik a várost. A fővárosi fenntartású óvodák, szociális és kulturális intézmények dolgozóinak és a velük érintkező budapestieknek a védelme is abszolút elsőbbséget élvezett. Egy ilyen helyzetben alapvető, amit Európa többi országában láthattunk: a kormány és az önkormányzat feltétel nélküli együttműködése.

Sajnos ebben a kormány nem volt partner: a Fővárosi Önkormányzat nem kapott segítséget a központi kormányzattól, holott a védekezéssel kapcsolatos feladatok ellátása nem fővárosi hatáskör. 

Budapest télen, járvány

 

Fotó: Bódis Krisztián

Egy ideig a főváros a legalapvetőbb járványügyi adatokkal sem volt tisztában, hiszen azokat az Operatív Törzs többszöri kérésre sem adta ki. A városnak úgy kellett intézkedéseket hoznia, hogy semmilyen párbeszéd nem folyt közte és a kormány között. Miután Budapest egyedül maradt a járvány elleni védekezésben, kénytelen volt egyedül kialakítani a stratégiáját, önerőből beszerezni a szükséges felszereléseket és a teszteket. Ekkor a kormány még alig teszteltetett, leginkább abban bízott, hogy egy korai drasztikus lezárással sikerül elejét venni a tömeges megbetegedéseknek. 

A főváros a járvány megjelenésekor kezdeményezte, hogy a fenntartásában lévő idősotthonokba a lakók csakis negatív koronavírus teszttel kerülhessenek vissza egy esetleges kórházi kezelés után. Ekkor már külföldi példákon látni lehetett, mekkora kockázatot jelent a fertőzés terjedése az idősek otthonaiban, és hogy a kórházak a fertőzés gócpontjaiként is működhetnek. A szűrést felesleges kiadásnak tekintette a kormány, a főváros felvetéseire pedig politikai sárdobálás volt a válasz. 

A nyári hónapokat Budapest a felkészülésre fordította, mert lehetett tudni, legkésőbb ősszel jön a második hullám. A város így kellő mennyiségű védőfelszereléssel rendelkezett, amelyet szét lehetett osztani az idősotthonokban, a hajléktalanellátásban és a fővárosi cégek munkatársai között. Voltak olyan intézkedések, amelyek korábban lettek kötelezőek Budapesten, mint országszerte. Ilyen volt a maszk viselése a boltokban, a közösségi közlekedés járatain, a kulturális intézményekben és a taxikban. 

Amikor Karácsony Gergely bejelentette, hogy a főváros antigén gyorstesztekkel fogja szűrni a budapesti pedagógusokat, mert az iskola a sok kontakt miatt az egyik legnagyobb kockázati tényező, még kritikával illették a kezdeményezést. Később maga a miniszterelnök jelentette be, országos tesztelésbe kezdenek a pedagógusok körében.

A járványügyi adatokat ismerve Budapest bebizonyította, hogy igazi közösségként tud együttműködni. Ugyan még nem lehet hátradőlni, de a fertőzés terjedése lassult a fővárosban. Az igazán megnyugtató megoldás a vakcina és a nagyarányú átoltottság lesz. Ennek érdekében szükség van arra, hogy az oltási terv részleteit a kormány az önkormányzatokat bevonva dolgozza ki és együtt kommunikálja.

MIT TETT BUDAPEST?

Tájékoztatás

A kormánnyal ellentétben a főváros igyekezett hiteles, szakmai és részletes tájékoztatást adni. Ennek érdekében létrehozott egy koronavírussal foglalkozó weboldalt, amelyen keresztül tájékoztatjuk a lakosságot a közszolgáltatások változásairól és a védekezéssel kapcsolatos más tudnivalókról. A kerületi önkormányzatokkal együttműködve önkéntesek jelentek meg piacokon, zsúfolt köztereken, hogy maszkot osszanak és tájékoztassanak a helyes maszkviselésről. A közösségi közlekedésben és a főváros intézményeinél is hamar elkészültek a figyelmeztető táblák. 

Védőfelszerelések

A városvezetés önköltségen beszerezte azokat a védőfelszereléseket, amelyekre nagy szükség volt az idősotthonokban, a hajléktalanellátásban és a közszolgáltatásokat biztosító cégeknél. Már az első hullám idején folyamatosan zajlott azoknak a munkatársaknak a tesztelése, akik idősotthonokban, hajléktalanszállókon látnak el feladatokat vagy a várost üzemeltetik. A város bevonta a lakosságot is a védekezésbe: adománygyűjtést indított, és az így befolyt összegből újabb védőfelszereléseket és teszteket vásárolt. 

Maszk használata

A maszk használata a fővárosban hamarabb volt kötelező, mint országszerte, hiszen a szakemberek már tavasszal mondták, mennyire fontos, hogy ott, ahol zsúfoltság alakulhat ki (mozik, színházak és a közösségi közlekedés), az emberek eltakarják orrukat és szájukat. 

Budapest télen, járvány

 

Fotó: Bódis Krisztián

Ellátás biztosítása

A Budapesti Közlekedési Központ sűrítette a közösségi közlekedés járatait, hogy mindenki kényelmesen és biztonságosan utazhasson. Azoknak az embereknek, akik a karantén idején nem tudták megoldani, hogy élelmet és gyógyszert vásároljanak, a FŐKÉTÜSZ és a FÖRI munkatársai oldották meg az ellátását. A szociális ellátásban részesülőknek a város melegételt biztosított: csakhogy az arányokat érzékeltessük, 2 hónap alatt több mint 528 ezer adagot. 

Hajléktalanok segítése

A hajléktalanszállók kritikusnak számítottak járvány szempontjából, így elsődleges feladat volt, hogy ezekben az intézményekben csökkenjen a zsúfoltság, és biztosítani lehessen a védőtávolságot. Több mint 70 önkormányzati bérlakás rendbehozatalával, 20 kétágyas lakókonténerrel és 126 férőhely létrehozásával növekedett a szálláshelyek száma. Az idősotthonok és a hajléktalanszállók munkatársai elképesztő erőfeszítéssel dolgoztak azért, hogy gondoskodjanak a rászorulókról. A város az emberfeletti munkájukat tavasszal és ősszel is százezer forintos jutalommal ismerte el. 

Tesztelés

Ugyan a tesztelést először a kormány felesleges költségnek minősítette, a főváros már tavasszal azon volt, hogy minél szélesebb körben tesztelhessen. A főváros összesen 66.800 PCR tesztet és 100.000 db antigén gyorstesztet vásárolt. 5.000 PCR tesztet felajánlott a kerületek számára, amelyek 50.000 antigén gyorstesztet is kaptak. 30.000 gyorstesztet felhasználtak a nélkülözhetetlen fővárosi közszolgáltatásokban dolgozók folyamatos szűrésére. (Ebből 20 ezret kaptak a járvány szempontjából a legkockázatosabb társadalmi csoportokkal dolgozó munkatársak (idősek, hajléktalanok), 10 ezret pedig a város működését kiszolgáló közművek munkatársai.) A karácsonyi ünnepek előtt 7500 budapestinek adta meg a város a lehetőséget, hogy ingyenesen gyorstesztet végeztethessen. A fővárosi tesztelés lebonyolításával a résztvevők több mint 90%-a nagyon elégedett volt. De nemcsak teszteket szerzett be a város: az önkormányzat, a fővárosi fenntartású intézmények és a fővárosi cégek több mint 6 milliárd Ft értékben vásároltak fertőtlenítőszereket, gumikesztyűt, maszkokat és egyéb védőfelszereléseket. Ezen belül több mint 1.500.000 darab sebészeti és 250.000 db FFP2 maszkot.

MIT TEHETSZ TE?

 • Regisztrálj az oltásra, majd oltasd be magad, amint lehetséges!
 • Tartsd be a járványügyi előírásokat!
 • Ha teheted, kerüld a zsúfolt helyeket!
 • Moss kezet sűrűbben!
 • Tartsd a szükséges távolságot azoktól, akikkel nem egy háztartásban élsz!
 • Viselj maszkot!
 • Figyelj a környezetedben élőkre! Segítsd azt, aki most nem tud gondoskodni magáról (bevásárlás stb.)!
 • Ha kimozdulsz, Budapest olyan zöldfelületeit keresd, amelyek nem zsúfoltak!
 • Ha segítségre van szükséged, keresd a helyi, kerületi önkormányzatokat!
 • Ha hajléktalan embert látsz az utcán, hívd a krízis vonalat!
 • Lehetőség van pénzt utalni az idősotthonoknak és a hajléktalanszállóknak, ha megteheted, segítsd őket! A pénzt a járványügyi védekezésre fordítják!
 • Légy szolidáris! Segítsd a rászorulókat!