Menü Bezárás

A főváros nem állhat le!

Veszélyben Budapest!

Erre a köztájékoztató kampányra normális esetben nem lenne szükség. De most nem élünk normális időket. A koronavírus és az ebből fakadó gazdasági és társadalmi válság 2020-ban már önmagában is súlyos sokkot jelentett Magyarország, és benne Budapest számára is.

Fotó: Bódis Krisztián A főváros és a helyi önkormányzatok a kerületekben és szerte az országban, magukra maradtak a védekezésben és a válságkezelésben. Budapest is arra kényszerült, hogy önerőből szerezzen be védőfelszereléseket, teszteket, pedig ez a kormány jogszabályban rögzített feladata lett volna.

A kormány nemhogy segítette volna a főváros vezetését és a polgárokat, hanem pont megnehezítette a mindennapi működést és életet. Nem nyújtott segítséget, nem volt Budapest partnere ebben az embert próbáló helyzetben, ami más európai kormányokból a szolidaritást, az együttműködés kényszerét és lehetőségét váltotta ki. Az Orbán-kormány ma az egyetlen Európában, amely a bajban nem támogatja, hanem megsarcolja az önkormányzatokat, a legnagyobb mértékben Budapestet.

A különböző megszorításokkal, a városra kivetett Budapest-adóval, majd a főváros saját bevételeinek legnagyobb részét kitevő iparűzési adóbevétel megfelezésével pedig már Budapest puszta működését sodorja veszélybe. Mert ezzel a kormány a Fővárosi Önkormányzat és cégei által biztosított közszolgáltatások – mint az ivóvíz, csatorna, távfűtés, közösségi közlekedés, hulladékszállítás, közvilágítás, utak és parkok rendben tartása, park- és közútfenntartás, hajléktalan-ellátás, idősotthonok, könyvtárak, múzeumok működtetése – finanszírozását lehetetleníti el.

Fotó: BKK

Sarcpolitikával viszont nemcsak a városvezetést büntetik, hanem minden budapestit. A kormány által elvont pénzek jelentik a forrást arra, hogy otthonainkban folyjon a csapból az ivóvíz, világítsanak a közlámpák, hogy elvigyék a szemetet, hogy tisztán tartsák a köztereket, hogy megbízhatóan járjanak a villamosok, a buszok és a metrók, hogy karban tartsák a csatornahálózatot, hogy gondozzák a parkokat. Márpedig a budapestieknek is járnak a minőségi közszolgáltatások, jár a hétköznapi biztonság, a nyugodt és kiszámítható városi élet. Ezeket kell most megvédenünk mindhárom romboló hatás következményeitől: a járvány okozta bevételkiesésektől, a válság jelentette nehézségektől és a felelőtlen kormányzati megszorításoktól.

Megvédeni magunkat, megóvni az otthonunkat, a mindenkinek járó közszolgáltatásokat egy módon tudjuk: a közösség erejével. Mert Budapest erős város, erős közösség.

 Fotó: Bódis Krisztián